Tuinen zijn trend. De boerentuin, de Groningse slingertuin, de heemtuin de stadse tuin, de bloementuin, de moestuin, de fruittuin. Het groen, het werken in de aarde de geur en de kleuren het geeft een stuk ontspanning. Zelf ben ik ook graag in de tuin aan het werk.

Opentuinen

In de zomer is er 3 weekenden de tuin en kunst Hogeland, 17, 18 en 19 juni, 24, 25, 26 juni en 1, 2 en 3 juli 2016.
Rondom Molenrij zijn veel open tuinen, het is raadzaam eigen websites te bekijken voor de juiste openingstijden en bijzondere activiteiten.

 

De kleine plantage, Eenrum

De Kleine Plantage is een kwekerij met tuinen op het Groningse Hogeland. Voor iedere tuin liefhebber een must. De Kleine Plantage is een gespecialiseerde kwekerij van vaste planten, éénjarige planten, rozen en clematissen. Bij de kwekerij ligt een grote te bezichtigen tuin en een veelheid aan moerbedden. Eric en Fleur zijn in eerste instantie tuinmensen en vanuit de interesse voor tuinen zijn we gaan kweken. Dat bepaalt voor een belangrijk deel de keuze van hun assortiment. Planten moeten het goed doen in borders, moeten een zekere massa hebben. De voorkeur gaat uit naar stevige vaste planten met vaak duidelijk uitgesproken bladvormen De schitterende tuinen geven inspiratie vanuit de kwekerij worden bijzondere planten verkocht.
De kleine plantage , voor informatie klik hier
Handerwerg 1
Eenrum
T.: 0595 – 491 604
Half maart tot en met half oktober open op woensdag tot en met zaterdag van 09:00 tot 17:00 uur.

De Horizon Molenrij Er op uit DeKleinePlantage

De Kleine Plantage Eenrum: zien, ruiken, kopen

Domies Toen, Pieterburen

Rondom de Petruskerk ,15e eeuw, ligt Domies Toen een botanische tuin en erkend museum. Domies Toen is een oude pastorietuin. De naam is Gronings voor ‘de tuin van de dominee’.
Het oudste element in de tuin is de dobbe. het is een oude regenwatervijver en ligt er al sinds omstreeks 1300. In die tijd was het water in de omgeving waarschijnlijk tamelijk brak en in de dobbe kon vroeger het vee drenken. De Engelse landschapstuin, in het Gronings, Slingertoen, is bekend om zijn enorme collectie stinzenplanten.
Domies Toen, voor informatie klik hier
Hoofdstraat 76
Pieterburen
Dinsdag tot en met zondag van 13:00 tot 17:00 uur. Vanaf februari is de theeschenkerij ook geopend.

de Horizon Molenrij er op uit tuiin domeis toen pieterburen

Planten lokken insecten Domies Toen, Pieterburen

 

De Groene Luwte, Molenrij

In Molenrij runnen schrijfster Alma Huisken en fotografe Doortje Stellwagen De Groene Luwte,   in Molenrij. Het hart van De Groene Luwte is de ecologische landschapstuin van 1 hectare, met een biodynamische moestuin, boomgaard en levende have. Alma en Doortje  streven naar zelfvoorziening en grote biodiversiteit, zodat mens, plant en dier zich in De Groene Luwte opperbest voelen.

De groene luwte, voor informatie klik hier
Mosterdpad 1
Molenrij
T.: 0595 – 487 042
Kijk voor juiste openingstijden op de website

 

Landgoed Verhildersum, Leens

De tuin rond de borg Verhildersum in Leens is een symmetrische stijltuin met invloeden uit de renaissance en barok. Naast de borders met vaste planten en éénjarigen kunt u meer dan 90 soorten rozen en 50 soorten clematissen bewonderen. Verspreid in de tuin staan bronzen beelden van Eddy Roos tentoongesteld.
Landgoed Verhildersum, voor informatie klik hier
Wierde 40
Leens.
T. 0595 – 571 430
April tot en met oktober open op dinsdag tot en met zondag 10:30 tot 17:00 uur.

De Horizon Molenrij uitjes tuinen verhildersum

Landgoed Verhildersum heeft een formele tuin

 

Tuin Els de Boer, Warffum

In de tuin van Els de Boer  ligt de basis bij de tuinen van Le Roy. Na een lezing van Le Roy, die wilde tuinen propageerde wilden wij ook een tuin met nat en droog, zon en schaduw, hoog en laag. Het uitgangspunt werd een vijver op grondwaterpeil met daaromheen paden en terrassen met een niveauverschil van  +2meter tot -2.10 meter, de vijver .Om de hoogteverschillen te overbruggen werden keermuurtjes gemaakt van los gestapelde bakstenen. Later ontstonden rond het huis nieuwe tuintjes met elk een eigen thema of kleur.
Tuin Els de Boer, voor informatie klik hier
Smeltenspad 10
Warffum
T.: 0595 – 422 426
Mei tot en met oktober open op afspraak

Warffum, 27-05-2015, Gebreide tuinkussens van Els de Boer en dochter, voor rubriek DIY , Wonen en Co

Warffum, 27-05-2015, Gebreide tuinkussens van Els de Boer en dochter, voor rubriek DIY , Wonen en Co