Zestien vierkante meter

Deze week kocht ik het boek zestien vierkante meter, een boek van Joop Tilbusscher uit Feerwerd. Hij onderzocht de bouw- en sociaaleconomische geschiedenis van dorpen in de periode 1900-1950.
Het is een prachtig boek met foto’s van leefsituatie, huizen en bouwtekeningen in wit op blauw. Mijn ouders hadden ook zo’n bouwtekening bij hun huis. Hij rook zelfs een beetje muf.
Als je door de Groningse dorpen rijdt, her ken je ze. De eerste woningwetwoningen, de landarbeiderswoningen met hun kleine voorhuisjes en de vroegste rijtjes doorzonwoningen van na de oorlog. Toch is er van hun geschiedenis weinig bekend. Waarom werden ze gebouwd, en wanneer precies? Wie kwam ervoor in aanmerking, hoe waren de huizen van binnen?
Verhalen over ongezonde huizen, nijpende woningnood, grote gezinnen in piepkleine kamers en hoe daar langzaam toch oplossingen voor werden gemetseld.

Binnen kort ga ik door Groningen toeren, met het boek zestien vierkante meter als gids. Voor iedereen die van historie en architectuur houdt een aanrader. om ook te doen.

Het boek is voor, hoe kan het anders € 16,- te koop bij geselecteerde boekhandels en musea.
Voor onze gasten, heb ik  eventueel het boek te leen.

De Horizon Molenrij Joop Tilbusscher 16 vierkante meter

Een bijzonder boek, fijn om te hebben